Η μέθοδος είναι απλή: ο "ειδικός σύμβουλος" κινείται πόρτα-πόρτα στην αγορά,
μπαίνει στα καταστήματα και αφού συζητήσει με τους επαγγελματίες, τους τάζει "σίγουρες" χρηματοδοτήσεις από προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020, αποσπώντας ποσά από 25 ευρώ έως και 150 ευρώ, για να διεκπεραιώσει τις διαδικασίες. Μόνο που τα προγράμματα αυτά ...δεν υπάρχουν, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επιστημονικός σύμβουλος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (χρηματοδοτήσεις – κοινοτικά προγράμματα), Κωνσταντίνος Ποσειδώνος, επισημαίνοντας ότι, με αποκορύφωμα τον τελευταίο μήνα, το επιμελητήριο δέχεται τόσο τηλεφωνικές όσο και κατ’ ιδίαν καταγγελίες από επαγγελματίες-μέλη του, που είτε έπεσαν θύματα επιτηδείων είτε πληροφορήθηκαν από συναδέλφους τους για τέτοιες πρακτικές.
"Οι άνθρωποι αυτοί είναι απατεώνες. Για παράδειγμα, μπαίνουν σε οπωροπωλεία ή παντοπωλεία, τα οποία δεν πληρούν τις προδιαγραφές για να ενταχθούν σε ΕΣΠΑ ήδη από το πρώτο κοινοτικό πακέτο. Τα προγράμματα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που παρουσιάζονται στους επαγγελματίες ως πιθανά για ένταξη, απλά δεν υπάρχουν", σημειώνει ο κ. Ποσειδώνος και καλεί τους επαγγελματίες να μη δέχονται συμβουλές από περαστικούς, αλλά μόνο από εταιρείες και πρόσωπα, που έχουν αποδεδειγμένα νόμιμη δραστηριότητα, επάρκεια και σοβαρή παρουσία στο χώρο.
Περιγράφοντας συγκεκριμένο περιστατικό, που αφορά σε οπωροπωλείο στη δυτική Θεσσαλονίκη, ο κ. Ποσειδώνος επισημαίνει ότι ο "σύμβουλος" μπήκε στο κατάστημα, δήλωσε συγκεκριμένο ονοματεπώνυμο, ακόμη και πατρώνυμο, και αφότου συζήτησε -και συμφώνησε- με την επαγγελματία, την κάλεσε να συμπληρώσει αίτηση προς το αρμόδιο υπουργείο για την ένταξή της σε πρόγραμμα επιδότησης. Στη συνέχεια της ζήτησε 25 ευρώ για το παράβολο που έπρεπε να συνοδεύει την αίτησή της και της έδωσε χειρόγραφη απόδειξη είσπραξης. Όταν στη συνέχεια η επαγγελματίας τον καλούσε στο κινητό του για διευκρινίσεις, αυτό είτε ήταν διαρκώς κατειλημμένο είτε εκτός σύνδεσης. Αντιλαμβανόμενη ότι μάλλον έπεσε θύμα απάτης, η επαγγελματίας έσπευσε στο ΕΕΘ με το αντίγραφο της αίτησης ένταξης στο πρόγραμμα, που της είχε δώσει ο "σύμβουλος", μόνο και μόνο για να ενημερωθεί από τα στελέχη του επιμελητηρίου ότι το πρόγραμμα αυτό δεν υπήρχε! Μάλιστα, όπως δήλωσε, την ίδια ημέρα ο ίδιος άνθρωπος είχε μπει και στα γειτονικά του δικού της καταστήματα.
"Και δεν είναι μόνο οι περαστικοί , που αποτελούν πρόβλημα. Υπάρχει ολόκληρη εταιρεία, με έδρα την Αθήνα, στελέχη της οποίας τηλεφωνούν σε επαγγελματίες στη Θεσσαλονίκη και τους λένε ότι ήλεγξαν την περίπτωσή τους και συμπέραναν ότι είναι επιλέξιμοι για ένταξη. Μετά υπόσχονται ότι θα στείλουν έξυπνους οδηγούς ένταξης σε προγράμματα, καθώς και τα σχετικά σχέδια αίτησης με αντικαταβολή. Αφού πληρώσουν τα 150 ευρώ, που ζητάει η εταιρεία, οι επαγγελματίες διαπιστώνουν ότι πρόκειται για οδηγούς και έγγραφα παρωχημένα, αφού αφορούν παλαιότερα προγράμματα και άρα δεν έχουν αξία" σημειώνει ο κ. Ποσειδώνος.
Σύμφωνα με τον κ. Ποσειδώνος, στις προσκλήσεις του ΕΣΠΑ αναφέρονται οι επαγγελματικές δραστηριότητες που είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση, καθώς και οι απαιτούμενες διαδικασίες. Άρα, πριν καταβάλλουν οποιοδήποτε χρηματικό ποσό, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αναζητούν πληροφορίες για να γνωρίζουν και οι ίδιοι τι ακριβώς ισχύει, ώστε να αποφύγουν κακοτοπιές. Σε κάθε περίπτωση, το ΕΕΘ και η Αναπτυξιακή του Εταιρεία «Ο Σύμβουλος του Επαγγελματία», είναι στη διάθεση των μελών για την παροχή έγκυρων πληροφοριών για κάθε πρόγραμμα ΕΣΠΑ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ