Τα Άγια Θεοφάνεια, τη μεγάλη Δεσποτική εορτή σε ανάμνηση της Βάπτισης του
Ιησού από τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο τιμά σήμερα η Εκκλησία.
Στην Αθήνα, επίκεντρο των εορτασμών φέτος θα είναι ο ναός του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου, όπου θα παραστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, αλλά και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ κατά της ψήφισης επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης σε ομόφυλα ζευγάρια ήταν αρκετές, ώστε ο πρωθυπουργός να μην επιθυμεί την παρουσία του στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, όπως είχε κάνει στα Θεοφάνεια του 2015.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα τελέσει τον αγιασμό των υδάτων στο Παλαιό Φάληρο, ενώ χωρίς την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας θα τελεστεί φέτος ο αγιασμός στο πρώτο λιμάνι της χώρας τον Πειραιά.
Ο πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης επισκέπτεται το Λασίθι, όπου θα παραστεί στον αγιασμό των Θεοφανείων.
Στην Κωνσταντινούπολη, το κέντρο της Ορθοδοξίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα τελέσει τον μεγάλο αγιασμό στα νερά του Κεράτιου Κόλπου στην παραλία μπροστά από την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι.
Ωστόσο, σήμερα όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στη μαρτυρική Σμύρνη, όπου για πρώτη φορά μετά από 94 χρόνια θα τελεστούν ελεύθερα τα Θεοφάνεια στο λιμάνι της πόλης.
Θεοφάνεια μετά από 94 χρόνια στη μαρτυρική Σμύρνη
Για πρώτη φορά μετά από σχεδόν έναν αιώνα το απολυτίκιο των Θεοφανείων θα ακουστεί στη γη της Ιωνίας και ο σταυρός θα αγιάσει τα ύδατα.
94 χρόνια μετά την καταστροφή, στο περίφημο Και, την παραλία της Σμύρνης, που τον Αύγουστο του 1922 ποτίστηκε από τα δάκρυα και το αίμα των ξεριζωμένων Ελλήνων, τα δάκρυα που θα τρέξουν σήμερα θα είναι όχι από πόνο, αλλά από συγκίνηση.
Τα λιγοστά μέλη της ελληνικής παροικίας, μαζί με εκατοντάδες Έλληνες προσκυνητές, πολλοί από αυτούς απόγονοι Μικρασιατών θα βρεθούν στο άλλοτε ακμάζον κέντρο του ελληνισμού για να γιορτάσουν τα Θεοφάνεια.
Ο αγιασμός θα τελεστεί στο λιμάνι της πόλης, μπροστά από το κτίριο του ελληνικού προξενείου, μετά από επίσημη άδεια που έλαβαν από τις τουρκικές αρχές.
Τον αγιασμό των υδάτων θα τελέσει ο πατήρ Κύριλλος Συκκής, ο πρώτος ορθόδοξος ιερέας, ο οποίος λειτουργεί μόνιμα στη Σμύρνη μετά την καταστροφή και τον ξεριζωμό του 1922.
Από το 1990 τελούσε περιστασιακά λειτουργίες καθώς δεν υπήρξε ποτέ σταθερός ιερέας στη Σμύρνη μέχρι τον Αύγουστο του 2013, όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος τού εμπιστεύθηκε μόνιμα τη θέση. Επίκεντρο της εκκλησιαστικής ζωής είναι ο ναός της Αγίας Φωτεινής.
Η εκκλησία ήταν ένας παλαιός ολλανδικός ναός, αλλά μετά τα Σεπτεμβριανά το 1955 οι Ολλανδοί πήραν τα λείψανα των προγόνων τους και έφυγαν. Αργότερα η τότε ελληνική κυβέρνηση ζήτησε να ενοικιάσει τον ναό για 99 χρόνια και το 1981 έγινε ανακαίνιση και μετατράπηκε σε ορθόδοξη εκκλησία που λειτουργούσε Χριστούγεννα και Πάσχα.
Η τελετή έχει προγραμματιστεί για τις 8:30 το πρωί με τη θεία λειτουργία στην Αγία Φωτεινή, ενώ στις 12:30 θα γίνει ο αγιασμός των υδάτων και η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στο λιμάνι της Σμύρνης.
Ο αγιασμός των υδάτων και η θεία Επιφάνεια
Η ονομασία της εορτής των Θεοφανείων, ή Επιφανίων προκύπτει από τη φανέρωση των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας, που σύμφωνα με τις Γραφές συνέβη κατά τη Βάπτιση του Ιησού. Από τότε και το Βάπτισμα των χριστιανών, δεν είναι «εν ύδατι», όπως το βάπτισμα «μετανοίας» του Ιωάννη, αλλά «εν Πνεύματι Αγίω», όπως αναφέρει και το απολυτίκιο της ημέρας.
«Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε, η της Τριάδος εφανερώθη προσκύνησις» θα ψάλει το εκκλησίασμα την ώρα που ο ιερέας θα καταδύει τον σταυρό στο νερό για τον αγιασμό.
Ο Μέγας Αγιασμός που λαμβάνει χώρα εντός των Εκκλησιών και η Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού που ακολουθεί τον Μεγάλο Αγιασμό είναι οι δύο κυριότερες τελετές των Θεοφανείων: ο Σταυρός καταδύεται σε θαλάσσιο χώρο λιμανιών, σε όχθες ποταμών ή λιμνών και στην ανάγκη σε δεξαμενές νερού, κατά μίμηση της Βάπτισης του Θεανθρώπου.
Πηγή: real.gr