Καλώς Ήλθατε

Καλώς Ήλθατε

Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

Δωρεά συλλεκτικών κούκλων με τοπικές παραδοσιακές ενδυμασίες απ’όλο τον κόσμο στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας έγινε πρόσφατα παραλήπτης μίας πολύ ξεχωριστής δωρεάς συλλεκτικών κούκλων με τοπικές παραδοσιακές ενδυμασίες απ’όλο τον κόσμο.

Η συλλογή αποτελείται από 230 κούκλες από διάφορες χώρες όπως την Ισπανία, Αγγλία, Νότιο Αφρική, Ρωσία, Λαπωνία, Ινδονησία, Τζαμάικα κ.ά ενώ υπάρχουν και κούκλες ηρώων όπως ο Σαίξπηρ, ο Ναπολέων Βοναπάρτης κ.ά.

Η συλλογή προσφέρθηκε στη Δημόσια Βιβλιοθήκη μετά από επιθυμία της Βεροιώτισσας συλλέκτριας Ελένης Χατζηνικολάκη του Αναστασίου και είναι αποτέλεσμα μίας μακροχρόνιας προσπάθειας της ιδίας. Οι κούκλες αποκτήθηκαν από ταξίδια της συλλέκτριας και απο ανταλλαγές με άλλους συλλέκτες και προσφέρθηκαν στη Δημόσια Βιβλιοθήκη για να δοθεί η ευκαιρία στους κατοίκους της Βέροιας, να την απολαύσουν.

Οι κούκλες θα ενσωματωθούν στη συλλογή της Βιβλιοθήκης, θα ψηφιοποιηθούν, θα εκτίθενται τμηματικά στους χώρους της, ενώ θα είναι μόνιμα αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης και θα αποτελέσουν σημαντικό εργαλείο στα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά που διοργανώνονται.

Το Εφορευτικό Συμβούλιο και η Διεύθυνση της Βιβλιοθήκης ευχαριστούν θερμά την κ. Χριστίνα Γεωργιάδου-Τζιγκιέ η οποία ανέλαβε τη διαδικασία της δωρεάς της εκλιπούσης. Τονίζει ιδιαίτερα τη σπουδαιότητα τέτοιων πρωτοβουλιών για τη διάσωση της ιστορίας και τη διάδοση της γνώσης στις επόμενες γενιές.



Η Ελένη Χατζηνικολάκη (1928-2015) γεννήθηκε στη Βέροια. Πολύ νέα, εργάστηκε στην οικογενειακή επιχείρηση το Υφαντουργείο-Νηματουργείο των Αφων Χατζηνικολάκη. Υπήρξε εθελόντρια Ερυθροσταυρίτισσα και πρόσφερε τις υπηρεσίες της καθ’όλη τη διάρκεια του πολέμου. Σπούδασε την αγγλική γλώσσα και για σειρά ετών έζησε στο Λονδίνο. Υπήρξε πολυταξιδεμένη και λάτρευε την επαφή με τις κουλτούρες και τους πολιτισμούς όλων των λαών του κόσμου. Αναμφισβήτητα ο συμβολισμός που υπάρχει εδώ με όλες αυτές τις κούκλες διαφορετικής προέλευσης αποδεικνύει την ώριμη, ελεύθερη και πρωτοποριακή σκέψη της δωρήτριας που οραματίστηκε ενωμένους και αδελφωμένους τους λαούς.