Τη Δευτέρα θα στείλει η ελληνική κυβέρνηση την πρόταση της σχετικά με
τις μεταρρυθμίσεις που θα αξιολογηθούν από τους θεσμούς.
Αυτό προκύπτει από δηλώσεις του Προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι ο κ. Τσίπρας του μετέφερε την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης να παρουσιάσει την πρόταση της ως τέλος της εβδομάδας ή το αργότερο ως τη Δευτέρα.
Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν σε σχέση με τις δηλώσεις Γιούνκερ ότι το τέλος της εβδομάδας είναι μάλλον ανέφικτο, αν και το οικονομικό επιτελείο εργάζεται πυρετωδώς και ότι το πιθανότερο είναι οι προτάσεις να παρουσιαστούν τη Δευτέρα.
Η κατάθεση του πακέτου μεταρρυθμίσεων δεν συνεπάγεται πάντως και αυτόματα την επίλυση του προβλήματος ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας, αφού θα πρέπει να προηγηθεί αξιολόγηση και συλλογή στοιχείων από αντιπροσωπεία των θεσμών στην Αθήνα.
Ωστόσο, υπάρχει στενή συνεργασία ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και την Κομισιόν, ώστε ο σκόπελος αυτός να ξεπεραστεί γρήγορα, η πρόταση να εγκριθεί από το Brussels Group και να τεθεί το ζήτημα της χρηματοδότησης γρήγορα στο Eurogroup.
Ο κ. Γιούνκερ εμφανίστηκε αισιόδοξος, γιατί η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά και εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα καταλήξουμε σε ένα αίσιο τέλος. Στο ίδιο μήκος κύματος έκανε δηλώσεις και ο Πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ.
Στο Μαξίμου συμμερίζονται αυτήν την αισιοδοξία, καθώς θεωρούν ότι η διαδικασία θα προχωρήσει γρήγορα από τους εταίρους, μόλις κατατεθεί η ελληνική πρόταση. Σε περίπτωση που αυτό θα γίνει ως τη Δευτέρα, θεωρούν ότι μπορεί να υπάρξει Eurogroup άμεσα στη συνέχεια, το αργότερο όμως ως τα μέσα της εβδομάδας.
Πάντως, η κυβέρνηση έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητά της την ολοκλήρωση της πρότασης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι μεταρρυθμίσεις θα συνοδεύονται από εκτιμήσεις ως προς τις δημοσιονομικές τους επιπτώσεις και χρονοδιαγράμματα υλοποίησης.
Η ελληνική πρόταση αναμένεται να εστιάζει στα φορολογικά, την πάταξη του λαθρεμπορίου και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, καθώς και σε τρόπους, ώστε να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις.
Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις, το Μαξίμου αναφέρει ότι υπάρχει «εποικοδομητική συνεργασία» με τους εταίρους και «συμφωνία των δύο πλευρών στα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα». Σύμφωνα με το Μαξίμου, σύντομα θα συγκληθεί και το «Brussels Group», παράλληλα με τις συναντήσεις των τεχνικών κλιμάκιων στην Αθήνα.
Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η μεταστροφή του κλίματος είναι εμφανής και στις δηλώσεις των ξένων αξιωματούχων και περιγράφουν το κλίμα στη συνομιλία Μέρκελ-Τσίπρα ως πολύ καλό.
Πηγή: real.gr