Καλώς Ήλθατε

Καλώς Ήλθατε

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Εικόνες ντροπής στο ΑΠΘ (ΦΩΤΟ)

Σοβαροί βανδαλισμοί σημειώθηκαν στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια πάρτι, που διοργάνωσαν άτομα εκτός
της πανεπιστημιακής κοινότητας, την περασμένη Παρασκευή, στο κτίριο της Σχολής.

"Έσπασαν τις κλειδαριές, κατέστρεψαν ολοσχερώς ένα αμφιθέατρο, όλα τα σχεδιαστήρια, χρησιμοποίησαν τους διαδρόμους ως τουαλέτες και δεν υπάρχουν τα χρήματα να γίνουν οι επισκευές" δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ Νίκος Καλογήρου, διευκρινίζοντας ότι είναι πολλοστή φορά, που ο ίδιος, οι συνάδελφοί του και φοιτητές αντικρίζουν τέτοιες εικόνες, επιστρέφοντας στη Σχολή, ύστερα από Σαββατοκύριακο και αργίες.
"Το βέβαιο είναι πως οι άνθρωποι που διοργανώνουν και συμμετέχουν στα πάρτι αυτά, δεν ανήκουν στην πανεπιστημιακή κοινότητα, οι φοιτητές μας αγαπούν τη Σχολή" σημείωσε ο κ. Καλογήρου, προσθέτοντας, ότι παρά το ότι τα πάρτυ εντός των πανεπιστημιακών κτιρίων απαγορεύονται, αναγγέλλονται με αφίσες. "Το γνωρίζαμε το πάρτι της Παρασκευής, είχαμε δει την αφίσα, γι' αυτό πρέπει επί της ουσίας να ισχύσει η απαγόρευση, χρειάζεται κάποιου είδους φύλαξη, καθώς υπάρχουν φοιτητές, που μελετούν έως αργά τη νύχτα στη Σχολή και ζουν συχνά σε καθεστώς τρόμου" ανέφερε ο κ.Καλογήρου, επισημαίνοντας, πάντως, ότι υπήρξαν περιπτώσεις πάρτι στη Σχολή, όπου εκλήθη η αστυνομία να επέμβει και δεν ανταποκρίθηκε.
Σήμερα, στη Σχολή διεξάγονται εξετάσεις, ενώ στους χώρους στους οποίους σημειώθηκαν οι καταστροφές, γίνεται μία προσπάθεια αποτίμησής τους και εκτίμησης των κόστους αποκατάστασης.

"Πανεπιστήμιο - Άσυλο ιδεών και όχι εγκληματιών"
Αγανακτισμένος και απογοητευμένος δηλώνει ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Κατσάμπαλος. "Οι ζημιές δεν έγιναν από φοιτητές, αλλά από εξωπανεπιστημιακά στοιχεία, που σχεδόν κάθε Παρασκευή μπαίνουν, χωρίς άδεια, και ρημάζουν ό,τι βρουν μπροστά τους" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσθέτοντας ότι ο ίδιος επανειλημμένα απευθύνθηκε στο ΣΔΟΕ, την αστυνομία και τον Εισαγγελέα για το θέμα.

"Οργανώνουν τα πάρτι αυτά, με τη βοήθεια ορισμένων, που θησαυρίζουν, καθώς το μαύρο χρήμα ρέει με την κατανάλωση που γίνεται. Το Άσυλο στο Πανεπιστήμιο είναι Άσυλο ιδεών και όχι εγκληματιών. Πρέπει να υπάρχει ένας μόνιμος έλεγχος στους χώρους του Πανεπιστημίου, επειδή χωρίς αστυνόμευση ουσιαστική δε μπορούμε να απαγορεύσουμε τα πάρτι" επισήμανε ο κ. Κατσάμπαλος. Πρόσθεσε δε ότι, πρόσφατα, χρειάστηκε παρέμβαση του Εισαγγελέα Υπηρεσίας, προκειμένου το ΣΔΟΕ να μεταβεί στη Σχολή και να καταγράψει τις παραβάσεις, που καταγγέλθηκε ότι διαπράττονταν στη διάρκεια πάρτι.

Από την πλευρά της Πρυτανείας του ΑΠΘ επιχειρείται να κρατηθεί μία ισορροπία, ώστε αφενός να προστατευτεί η ομαλότητα της εκπαιδευτικής και ερευνητικής διαδικασίας και της πανεπιστημιακής ζωής και της περιουσίας του Πανεπιστημίου, αφετέρου να αποφευχθούν οι εντάσεις στην πανεπιστημιακή κοινότητα.

"Προσπαθούμε καθημερινά και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ακόμη παραπάνω, ό,τι μπορούμε, ώστε να αποτρέπονται καταστροφές και κάθε είδους βανδαλισμοί και παρεμπόδιση του εκπαιδευτικού έργου, όμως, από την άλλη πλευρά, κατανοούμε ότι δεν μπορούμε να έχουμε αστυνομικούς μέσα σε κάθε κτίριο, καλούμε την αστυνομία μόνο όταν κριθεί απαραίτητο και στο πλαίσιο αυτό θα συνεχίσουμε να κινούμαστε" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής Πρύτανης Έρευνας και Συντονισμού, αν. καθηγητής του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών Θεόδωρος Λαόπουλος.