«Ερωτόκριτος in blues» του Δημήτρη Μαραμή
Παρασκευή 23/6 , ώρα 9.00μ.μ / Βεργίνα – Βασιλικοί Τάφοι#είσοδος ελεύθερη
Ερμηνεύουν:
Θοδωρής Βουτσικάκης
Ελένη Δημοπούλου
Ιωάννα Φόρτη
Gautier
“Μαγάρι τούτα στην αρχή να τά ‘θελα κατέχει πως η αγάπη βάσανα κι πόθος πίκρες έχει. Μαγάρι να το βολετό, μαγάρι να το μπόρου να μην την είχα στην καρδιά, συχνά να την εθώρου. “
Ο «Ερωτόκριτος in Blues» του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή είναι ένας κύκλος τραγουδιών με αφηγηματικά μέρη, βασισμένος στην πρωτότυπη έμμετρη ποιητική μυθιστορία του Βιτσέντζου Κορνάρου. Η σύγχρονη μελοποίηση του αναγεννησιακού αριστουργήματος από το γνωστό συνθέτη φέρνει ένα οικείο μουσικά λεξιλόγιο, με αναφορές από blues, Jazz, και rock χρώματα αλλά και από κρητική μουσική παράδοση. Το συγκεκριμένο έργο εστιάζει κυρίως στα διαχρονικά στοιχεία της ερωτικής ιστορίας του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας, τη φιλία, την αρρώστια του πόθου και τις περιπέτειες των δύο νέων.
Τέσσερις νέοι, αλλά καξιωμένοι στο είδος τους ερμηνευτές, ο Θοδωρής Βουτσικάκης (Ερωτόκριτος), η Ελένη Δημοπούλου (Αρετούσα), η Ιωάννα Φόρτη (Νένα) και ο Gautier (Πολύδωρας – φίλος Ερωτόκριτου), μαζί με τρεις μουσικούς και τον συνθέτη στο πιάνο και ως αφηγητή, παρουσιάζουν μοναδικά αυτό το αθάνατο αριστούργημα της κρητικής λογοτεχνίας επιχειρώντας μία πρωτοποριακή κι αιρετική μουσική προσέγγιση του δημοφιλούς κλασικού έργου, το οποίο γράφτηκε τέσσερις αιώνες πριν.
Από τη μία πλευρά προκαλεί έκπληξη στο ακροατήριο το σύγχρονο κι εκρηκτικά ρυθμικό ιδίωμα της μουσικής του, από την άλλη η συγκεκριμένη μουσικοθεατρική μελοποίηση ερμηνεύει και μεταδίδει τον λόγο του ποιητικού κειμένου με αμεσότητα και καθαρότητα.
Το έργο φέρνει το λεξιλόγιο του μιούζικαλ, με αναφορές από τη τζαζ και το μπλουζ, αλλά και την κρητική μουσική παράδοση, από την οποία αντλεί μεγάλο μέρος του υλικού του. Εστιάζει κυρίως στα διαχρονικά στοιχεία της ερωτικής ιστορίας του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας, τη φιλία, την αρρώστια του πόθου και τις περιπέτειες των δύο νέων.
Μαζί του ο Διονύσης Βερβιτσιώτης στο βιολί, ο Βασίλης Παναγιωτόπουλος στα κρουστά και ο Guido de Flavis στο σαξόφωνο.
Ο Ερωτόκριτος αποτελεί ένα σημαντικό ποιητικό έργο, όχι μόνο στο χώρο της ελληνικής λογοτεχνίας, αλλά ευρύτερα στο χώρο του ευρωπαϊκού πολιτισμού. «Η γλώσσα του Ερωτόκριτου είναι η τελειότερα οργανωμένη γλώσσα που άκουσε ο μεσαιωνικός κι ο νεώτερος ελληνισμός» (Γ. Σεφέρης, 1946, Δοκιμές).
Μέρη του έργου είχαν πρωτο-παρουσιαστεί εισπράττοντας ενθουσιώδη υποδοχή και λαμβάνοντας θετικότατες κριτικές στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Sani Festival της Χαλκιδικής, στο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου, στο Μουσείο Μπενάκη, στο Ιστορικό μουσείο της Ύδρας και σε άλλα σημαντικά φεστιβάλ της χώρας, με αποκορύφωμα το Ίδρυμα Νιάρχος το 2017.
Η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής
Σκηνής επέλεξε ως πρώτο ελληνικό έργο μουσικού θεάτρου να είναι το μιούζικαλ «Ερωτόκριτος» του Δημήτρη Μαραμή, από το οποίο μέρη του σε συναυλιακή μορφή συνθέτουν τον παραπάνω κύκλο τραγουδιών.
Το έργο έκανε πρεμιέρα στις 5 Μαϊου 2017 στο νέο κτίριο στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Οι 10 παραστάσεις που ανακοινώθηκαν έγιναν sold out πριν την πρεμιέρα και οι κριτικές που γράφονται είναι διθυραμβικές!
Κριτικές μετά την πρεμιέρα!
ΤΑ ΝΕΑ | Η κρυμμένη μουσική 10.000 στίχων!
"Ο Δημήτρης Μαραμής στάθηκε μπροστά στο κρητικό έπος όχι με δέος που βραχυκυκλώνει τη δημιουργικότητα, αλλά με ενθουσιασμό που την αναζωογονεί. Δημιούργησε κάτι καινούριο από υλικά παλιά αλλά πολύτιμα. Και δεν φοβήθηκε τις αναλογίες μεταξύ διαφορετικών εποχών που επιτρέπουν - γιατί όχι; - την ποιητικότητα. Η παράσταση της Εναλλακτικής Σκηνής δεν είναι καν ο "Ερωτόκριτος" μεταφερμένος από το 1600 στο 2017.
Είναι ο "Ερωτόκριτος" του 2017 που επιστρέφει στην πηγή... ο συνθέτης απέφυγε τις προκατασκευασμένες ιδέες... εμπνέεται από την προσταγή του ελυτικού σύμπαντος:
"Αν δεν στηρίξεις το ένα σου πόδι έξω από τη Γη ποτέ σου δεν θα μπορέσεις να σταθείς επάνω της." Δημήτρης Δουλγερίδης
http://www.tanea.gr/news/nsin/article/5444016/h-krymmenh-moysikh-10-000-stixwn/
……………………………………..
Διοργάνωση : ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας
Σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας