Καλώς Ήλθατε

Καλώς Ήλθατε

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Επίσκεψη Θεοχαρόπουλου σε Νοσοκομείο Βέροιας

Το Νοσοκομείο Ημαθίας στη Βέροια επισκέφθηκε και είχε διεξοδική συζήτηση το πρωί της Τρίτης (27/10) ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, βουλευτής Επικρατείας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, συνοδευόμενος από τους κ. Φώτη Καραβασίλη και Κώστα Ασλάνογλου, στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ημαθίας, όπου είχε συνάντηση με τη διοικήτρια του Νοσοκομείου, κα Αναστασία Μπούρτζου και διευθυντές - στελέχη κλινικών του Νοσοκομείου.

Η Διοικήτρια και τα στελέχη του Νοσοκομείου ενημέρωσαν τον κ. Θεοχαρόπουλο και για μια σειρά σοβαρών ζητημάτων που απασχολούν το Νοσοκομείο, όπως οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ζητήματα προμηθειών κ.α. Ο κ. Θεοχαρόπουλος ενημέρωσε πως ήδη από χθες, Δευτέρα, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας για το θέμα των ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό στο νοσοκομείο Ημαθίας, ενώ τόνισε πως, πέρα από τις όποιες δημοσιονομικές ή άλλες δυσκολίες, τομείς όπως η Υγεία, δεν πρέπει να αφήνονται σε δεύτερη μοίρα.

«Η χώρα δεν θα βγει από την κρίση, αν δεν στηριχθούν τομείς κοινωνικής πολιτικής, όπως είναι η Υγεία», τόνισε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Θεοχαρόπουλος ξεναγήθηκε στην υπό ανέγερση επέκταση του νοσοκομείου, το οποίο θα αναβαθμίσει τις παροχές υγείας, ωστόσο, όπως τόνισε και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, αν δεν εξασφαλιστεί από τώρα η στελέχωση, οι νέες κτιριακές δομές δεν θα αξιοποιηθούν επαρκώς.

Αναλυτικά η ερώτηση του Θανάση Θεοχαρόπουλου προς τον Υπουργό Υγείας με θέμα την ¨άμεση επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Ημαθίας”

“Σε δραματική κατάσταση έχει περιέλθει το Γενικό Νοσοκομείο Ημαθίας, καθώς οι κλινικές του υπολειτουργούν ή οδηγούνται σε κλείσιμο, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και της πρωτοφανούς υποστελέχωσης, με τις εφημερίες να καλύπτονται από 10 μέχρι 24 μέρες το μήνα.

Ειδικότερα, και ενδεικτικά, το Αναισθησιολογικό Τμήμα του νοσοκομείου στη Μονάδα της Βέροιας, που απέμεινε να στελεχώνεται μόνο από δύο ιατρούς (μία μόνιμη και έναν επικουρικό), παρουσιάζει σημαντικότατο πρόβλημα στην εφημεριακή κάλυψη, γεγονός που αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε μερική αναστολή της λειτουργίας του και κατ’ επέκταση ολόκληρου του Χειρουργικού Τομέα. Σημαντικές ωστόσο είναι οι ελλείψεις και στην Καρδιολογική Κλινική, οι οποίες οδηγούν τους καρδιοπαθείς σε απόγνωση. Απαιτείται άμεσα προσωπικό για την πραγματοποίηση διαγνωστικών στεφανιογραφιών αλλά και για τη συνολική λειτουργία του αιμοδυναμικού εργαστηρίου, του οποίου η σημασία τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για την γενική διάρθρωση των περιστατικών στο σύνολο των νοσοκομειακών μονάδων της ευρύτερης περιοχής είναι καθοριστική. Τραγική κατάσταση επικρατεί και στο Μαιευτικό-Γυναικολογικό Τμήμα, την οποία επανειλημμένα έχει επισημάνει το Σωματείο των Εργαζομένων από το Μάιο. Χαρακτηριστική η πρόσφατη ανακοίνωση της Διοίκησης του νοσοκομείου, με την οποία γνωστοποιείται ότι το εν λόγω τμήμα δεν θα εφημερεύει ως το τέλος του μήνα και άρα τα επείγοντα γυναικολογικά περιστατικά θα εξυπηρετούνται από αντίστοιχα τμήματα άλλων νομών. Παράλληλα, λόγω της έλλειψης προσωπικού, η Ουρολογική Κλινική αλλά και το Μικροβιολογικό Εργαστήριο υπολειτουργούν, ενώ η Οφθαλμολογική Κλινική οδηγείται σε κλείσιμο.

Η ολοκλήρωση δε του έργου της νέας πτέρυγας της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί την Άνοιξη του 2016, δεν θα έχει καμία χρησιμότητα, αν δεν προσληφθούν εντατικολόγοι, απαραίτητοι για τη λειτουργία της.

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στο Νοσοκομείο της Νάουσας, όπου τα σοβαρότερα και πιο ενδεικτικά προβλήματα παρουσιάζονται στο Παθολογικό και το Παιδιατρικό Τμήμα, αλλά κυρίως στην Καρδιολογική Κλινική, καθώς οι δύο ιατροί αδυνατούν να καλύψουν τις επιτακτικές ανάγκες εφημέρευσης και λειτουργίας του Τμήματος.

Με δεδομένο ότι οι συνθήκες αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε απώλειες ανθρώπινων ζωών,




Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:


Με ποιο τρόπο θα αντιμετωπιστούν άμεσα οι δραματικές συνθήκες που επικρατούν στο Γενικό Νοσοκομείο Ημαθίας και τα προβλήματα που επιφέρουν οι ελλείψεις σε προσωπικό;


Πώς θα διασφαλιστεί η καθημερινή εφημερία του Νοσοκομείου και τις 365 μέρες του χρόνου;


Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των μονάδων, διασφαλίζοντας την υγεία των πολιτών;


Τι προβλέπεται για τον προϋπολογισμό του Νοσοκομείου προκειμένου να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες του;