Καλώς Ήλθατε

Καλώς Ήλθατε

Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

ΔΕΙΤΕ τον Κανονισμό Λειτουργίας Κοινόχρηστων χώρων του Δήμου Νάουσας

Η διαβούλευση είναι η συνέχεια της πρώτης συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο με τη συμμετοχή του Δημάρχου, του Αστυνομικού Διευθυντή και των εκπροσώπων των φορέων του Δήμου Νάουσας.

Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Δήμου (http://www.naoussa.gr/news/article2585για διαβούλευση με τους πολίτες η πρόταση του Δήμου για τη σύνταξη Κανονισμού Λειτουργίας Κοινόχρηστων χώρων. 

Εδώ σας δείχνουμε τα πρώτα 10 άρθρα του κανονισμού:

Άρθρο 1ο Αντικείμενο του κανονισμού

Ο παρών κανονισμός έχει ως αντικείμενο:


Την θέσπιση προδιαγραφών και κανόνων για την εύρυθμη λειτουργία και χρήση των κοινόχρηστων χώρων του Δήμου Νάουσας (πλατειών, πεζοδρομίων, πεζόδρομων και λοιπών κοινόχρηστων χώρων).


Την προτεραιότητα στην ασφάλεια, προστασία και άνεση της κίνησης των πεζών, χωρίς εμπόδια σε όλη την επιφάνειά των κοινοχρήστων χώρων καθώς και τη χρήση τους από άτομα με ειδικές ανάγκες.


Την βελτίωση της αισθητικής εικόνας και λειτουργικότητας των κοινόχρηστων χώρων.


Την ελεύθερη, άμεση και συνεχή διάθεση και απόλαυση των κοινοχρήστων χώρων από το κοινό.


Την ενδυνάμωση της εμπορικής κίνησης με την οργανωμένη παρουσίαση των κοινόχρηστων χώρων.

Ο παρών κανονισμός αφορά την χρήση κοινόχρηστων χώρων του Δήμου Νάουσας αποτελούμενο από τους πρώην καποδιστριακούς Δήμους Νάουσας, Ανθεμίων και Ειρηνούπολης και τις τοπικές κοινότητες αυτών.

Άρθρο 2ο - Νομικό πλαίσιο

Ο παρών Κανονισμός αποτελεί κανονιστική διοικητική πράξη που έχει ισχύ ουσιαστικού νόμου και εκδίδεται βάσει των σχετικών διατάξεων :


Του Ν. 3852/2010 (Φ.Ε.Κ. A'87/07-06-2010), «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης» όπου τυγχάνει εφαρμογής .


Του Ν. 3463/2006 (ΦΕΚ 114/Α /8-6-2006) Δ.Κ.Κ. και ειδικότερα των αρ. 75 περί «άσκησης αρμοδιοτήτων Δήμων και Κοινοτήτων» και αρ. 79 « Κανονιστικές Αποφάσεις».


Του Β.Δ. 24-9/20-10-1958 «Περί κωδικοποιήσεως εις ενιαίον κείμενον νόμου των ισχυουσών διατάξεων περί των προσόδων των Δήμων και Κοινοτήτων».


Του Ν. 1080/1980 (ΦΕΚ 246/Α/1980) «Περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως διατάξεων τινών της περί των προσόδων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοικήσεως Νομοθεσίας και άλλων τινών συναφών διατάξεων» και ειδικότερα του αρ. 3 «τέλος χρήσεως πεζοδρομίων, πλατειών και λοιπών κοινοχρήστων χώρων» και όπως οι διατάξεις αυτές μέχρι σήμερα ισχύουν και δεν έχουν τροποποιηθεί.


Του Ν. 4067/2012 «Νέος Οικοδομικός Κανονισμός» και ειδικότερα το αρ. 20 περί «Κατασκευές σε δημόσιους κοινόχρηστους χώρους».


Της υπ. αριθ. 52716/2001,(Φ.Ε.Κ. Β'1663/13-12-2001), Απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, «Κατασκευές και εγκαταστάσεις στους κοινόχρηστους χώρους του οικισμού για τις οποίες δεν απαιτείται οικοδομική άδεια» και ειδικότερα την παρ.2.


Του Ν. 2696/1999, (Φ.Ε.Κ. Α'57/23-03-1999), «Κύρωση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας» και ειδικότερα τα αρ. 34 «στάση και στάθμευση», αρ. 47 «Εργασίες και εναπόθεση υλικών στις οδούς» και αρ. 48 «Κατάληψη τμήματος οδού και πεζόδρομου» .


Του Ν. 3542/2007, (Φ.Ε.Κ. Α'50/02-03-2007), «Τροποποιήσεις διατάξεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας Ν.2696/1999».


Του Ν. 1337/1983, (Φ.Ε.Κ. Α' 33/14-03-1983), «Επέκταση των πολεοδομικών σχεδίων, οικιστική ανάπτυξη και σχετικές ρυθμίσεις» και ειδικότερα το αρ. 17 παρ. 4 «νέα αυθαίρετα».


Του Ν. 1828/1989, (Φ.Ε.Κ. Α'2/03-01-1989), «Αναμόρφωση της φορολογίας εισοδήματος και άλλες διατάξεις» και ειδικότερα του αρ. 25 «τακτικά έσοδα Δήμων και Κοινοτήτων».


Του Ν. 2946/2001 (ΦΕΚ 224 Α') «Περί υπαίθριας διαφήμισης, συμπολιτείες Δήμων και Κοινοτήτων».


Του Ν. 3431/2006 (ΦΕΚ 13/03.02.2006 τεύχος Α') «Περί Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και άλλες διατάξεις» και ειδικότερα του αρ. 29 περί δικαιώματα διέλευσης .


Της αρ. 52.907/28-12-2009 (Φ.Ε.Κ. Β' 621/31-12-2009) απόφασης της Υπουργικής Απόφασης.


Του Αστικού Κώδικα και


Του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Νάουσας (ΦΕΚ Β΄ 2018/9-9-2011)

Άρθρο 3ο - Ορισμοί

1) «Πράγματα κοινής χρήσης - κοινόχρηστος χώρος» :


- κατά τις διατάξεις του αρ. 967 του Αστικού Κώδικα πράγματα κοινής χρήσης είναι ιδίως τα νερά με ελεύθερη και αέναη ροή, οι δρόμοι, οι πλατείες, οι γιαλοί, τα λιμάνια και οι όρμοι, οι όχθες πλεύσιμων ποταμών, οι μεγάλες λίμνες και οι όχθες τους.
- κατά τις διατάξεις της παρ. 39 του αρ. 2 του Ν. 4067/2012 (Νέος Οικοδομικός Κανονισμός), κοινόχρηστοι χώροι είναι οι κάθε είδους δρόμοι, πλατείες, άλση και γενικά οι προορισμένοι για κοινή χρήση ελεύθεροι χώροι που καθορίζονται από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο του οικισμού ή έχουν τεθεί σε κοινή χρήση με οποιονδήποτε άλλο νόμιμο τρόπο.
- ως τμήματα των δρόμων και ως κοινόχρηστα λογίζονται και τα πεζοδρόμια, όπως προκύπτει από το άρθρο 2 του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (Ν.4067/2012).


- κατά τις διατάξεις του αρ. 3 του Ν. 1080/80 ως κοινόχρηστος χώρος νοείται και το δάπεδο των χώρων μεταξύ της θέσης των προσόψεων των ισογείων των οικοδομών και των εγκεκριμένων οικοδομικών γραμμών, τα οποία αποτελούν προεκτάσεις πεζοδρομίων και διατίθενται προς κοινή χρήση.

2) «Τέλος», είναι η χρηματική παροχή που καταβάλλεται από τους υπόχρεους έναντι ειδικού ανταλλάγματος (αντιπαροχής), το οποίο συνίσταται στη χρησιμοποίηση ορισμένου δημοτικού έργου ή υπηρεσίας.


Το Τέλος Χρήσης Κοινόχρηστων Χώρων, ρυθμίζεται από το άρθρο 13 του Β.Δ. της 24-9/20-10-1958, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 3 του Ν. 1080/1980, και όπως αυτό μέχρι σήμερα ισχύει και δεν έχει τροποποιηθεί, στο οποίο αναφέρεται ότι επιτρέπεται η υπέρ δήμου επιβολή τέλους σε βάρος των χρησιμοποιούντων διαρκώς ή πρόσκαιρα πεζοδρόμια, οδούς, πλατείες και γενικά κοινοχρήστους χώρους και το υπέδαφος αυτών. Το ανωτέρω τέλος ανήκει στην κατηγορία των τακτικών - ιδίων εσόδων.

3) Οι άδειες χρήσης κοινόχρηστου χώρου, είναι ατομικές διοικητικές πράξεις της Διοίκησης του Δήμου, με τις οποίες δίνεται η δυνατότητα να χρησιμοποιήσει κάποιος κοινόχρηστο χώρο, εφόσον όμως έχουν εκπληρωθεί όλες οι προϋποθέσεις και οι οποίες υπόκεινται σε ανάκληση κατά τις γενικές αρχές του διοικητικού δικαίου και του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας και κατά τις ειδικές διατάξεις του άρθρου 3 του Ν.1080/80, όπως αυτό ισχύει. Ειδικότερα, η χορήγηση άδειας χρήσης κοινόχρηστου χώρου σε εμπορικά καταστήματα και ιδίως καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, προϋποθέτει την νόμιμη λειτουργία αυτών.

4) Ανάκληση άδειας είναι η διοικητική πράξη με την οποία αίρεται η ισχύς μιας άλλης διοικητικής πράξης, είτε αναδρομικά, είτε για το μέλλον. Αποσκοπεί όχι στην ποινική τιμωρία αδικήματος αλλά στην συμμόρφωση του υπόχρεου προς τις ρυθμίσεις του νόμου και του παρόντος κανονισμού.

5) Αυθαίρετη χρήση, θεωρείται η χρήση του κοινόχρηστου χώρου χωρίς την προηγούμενη άδεια του Δήμου. Αυθαίρετη θεωρείται επίσης η χρήση του κοινόχρηστου χώρου κατά παράβαση των όρων της χορηγηθείσας άδειας, είτε αυτοί αφορούν το είδος της χρήσης και τη θέση ή έκταση του παραχωρημένου χώρου, είτε τη διάρκεια της άδειας.

6) Καταστήματα ή επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, είναι τα καταστήματα στα οποία γίνεται παρασκευή ή / και διάθεση σε πελάτες (καθισμένους, όρθιους, περαστικούς) φαγητών ή γλυκισμάτων ή οποιουδήποτε άλλου παρασκευάσματος τροφίμων ή ποτών ή αποθήκευση ή συντήρηση ή εμπορία κάθε είδους τροφίμων ή ποτών, καθώς και τα καταστήματα προσφοράς υπηρεσιών εξαιτίας των οποίων μπορεί να προκληθεί βλάβη στη δημόσια υγεία, όπως αναλυτικά αναφέρονται στις ισχύουσες κάθε φορά Υγειονομικές Διατάξεις.

Άρθρο 4ο - Δικαίωμα χρήσης των κοινοχρήστων χώρων

Από τις διατάξεις των άρθρων 967 - 968 του Αστικού Κώδικα προκύπτει ότι οι Δήμοι και οι Κοινότητες που έχουν κυριότητα στα κοινόχρηστα πράγματα όπως δρόμοι, πλατείες κλπ. έχουν και νομή και κατοχή σε αυτά.


Οι ιδιώτες έχουν μόνον δικαίωμα χρήσης στα κοινόχρηστα πράγματα, που απορρέει από το δικαίωμά της προσωπικότητάς τους, το οποίο εξασφαλίζεται με την προστασία του άρθρου 57 Αστικού Κώδικα.






Άρθρο 5ο - Γενικές Αρχές

1. Σύμφωνα και με τις διατάξεις του άρθρου 285 του Ν.3463/2006 (Δ. Κ. Κ.) απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση οποιασδήποτε μορφής άδειας είναι η μη ύπαρξη εις βάρος του ενδιαφερόμενου, βεβαιωμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς αυτούς, με εξαίρεση τις περιπτώσεις εκκρεμοδικίας και του διακανονισμού καταβολής αυτών σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία.

2. Δεν επιτρέπεται σε πεζοδρόμια, πεζόδρομους και γενικά σε κοινόχρηστους χώρους η επέκταση των εργασιών των καταστημάτων και των επιτηδευματιών κάθε μορφής.

3. Οι χρήστες των παραχωρημένων χώρων οφείλουν να φροντίζουν με δικά τους μέσα για την καθαριότητα, τη συντήρηση και γενικά την καλή κατάστασή τους.

4. Να μην εμποδίζεται σε καμιά περίπτωση η ανάδειξη και η προβολή των μνημείων της Δημοτικής ή της Τοπικής Κοινότητας.

5. Σε όλο το μήκος της ελεύθερης ζώνης όδευσης πεζών επιβάλλεται πραγματικό ελεύθερο ύψος όδευσης πεζών ίσο με 2.20μ. απολύτως ελεύθερο από οποιοδήποτε εμπόδιο {(μαρκίζες, επιγραφές, σημάνσεις, πινακίδες, κλαδιά δέντρων, τέντες κ.λπ.) (αρ. 2 της αρ. 52.907/28-12-2009 (Φ.Ε.Κ Β' 2621/31-12-2009) Απόφασης ΥΠ.ΠΕ.ΚΑ. για Α.Μ.Ε.Α.)}.

6. Η παροχέτευση των όμβριων υδάτων από τις ταράτσες και τα μπαλκόνια των οικοδομών θα γίνεται μέσω υδρορροών και η έξοδος τους θα καταλήγει στο κράσπεδο του δρόμου και όχι πάνω στο πεζοδρόμιο.

7. Απαγορεύεται αυστηρά κάθε επέμβαση στα δέντρα που υπάρχουν στους κοινόχρηστους χώρους (κλάδεμα, κόψιμο κ.λπ.).

8. Όλοι οι καταστηματάρχες οφείλουν:


α) να απέχουν από κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να προκαλέσει οποιασδήποτε μορφής και έκτασης υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της αισθητικής που αρμόζει στην ιστορία και τον πολιτισμό του δήμου, στο ήθος των κατοίκων και στους κανόνες των χρηστών και συναλλακτικών ηθών, καθώς και στους κανόνες της καλής εν γένει συμπεριφοράς,
β) να συμμορφώνονται γενικά με τις διατάξεις των νόμων, Π.Δ., εγκυκλίων και οδηγιών όπως ισχύουν κάθε φορά, καθώς και με τις διατάξεις του παρόντος κανονισμού.

9. Δεν επιτρέπεται στον παραχωρημένο κοινόχρηστο χώρο καμία μόνιμη κατασκευή ή επέμβαση.

Άρθρο 6ο - Αρμοδιότητες

Για την εφαρμογή του παρόντος ανατίθενται οι παρακάτω αρμοδιότητες:

1) Το Τμήμα Αδειοδοτήσεων και Ρύθμισης Εμπορικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης χορηγεί τις απαραίτητες άδειες για την χρήση του χώρου (π.χ άδεια κατάληψης κοινοχρήστου χώρου για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων).

2) Ο Δήμαρχος (ή ο καθ΄ ύλην αντιδήμαρχος) εκδίδει την άδεια χρήσης κοινοχρήστου δημοτικού χώρου (παρ. 11 αρ. 3 Ν. 1080/80) και την ανακαλεί (παρ. 7 αρ. 3 Ν. 1080/80).

3) Η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Νάουσας χορηγεί κάθε είδους «σύμφωνη γνώμη».

4) Η Ελληνική Αστυνομία ελέγχει για την τήρηση των όρων του Κανονισμού Κοινοχρήστων Χώρων Δήμου Νάουσας.

5) Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής παραπέμπει στο Δημοτικό Συμβούλιο θέματα που έχουν σχέση με την αναδιατύπωση και συμπλήρωση του παρόντα κανονισμού, εκτός των θεμάτων που έχουν οικονομικό αντικείμενο (π.χ. επιβολή τελών), για τα οποία την ειδική αρμοδιότητα έχει η Οικονομική Επιτροπή.

Άρθρο 7ο - Γενικές υποχρεώσεις


Η παραλαβή των προβλεπόμενων δικαιολογητικών, η έκδοση των αδειών, η κοινοποίηση αυτών στους ενδιαφερομένους και στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, η τήρηση των σχετικών φακέλων σε ειδικό για το σκοπό αυτό αρχείο, η παροχή κάθε δυνατής βοήθειας και η έγκαιρη πληροφόρηση των ενδιαφερομένων & καταστηματαρχών πάνω σε θέματα που τους αφορούν, αποτελούν υποχρεώσεις του Δήμου.


Η προσέλευση και συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Νάουσας, η συγκέντρωση των προβλεπόμενων δικαιολογητικών, η έγκαιρη υποβολή αυτών στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, η καταβολή των προβλεπόμενων τελών στο Ταμείο του Δήμου, αποτελούν υποχρεώσεις των καταστηματαρχών & των υπευθύνων λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, των ιδιοκτητών του ακινήτου ή εκείνων στο όνομα των οποίων εκδόθηκε η άδεια οικοδομής (στην περίπτωση των ανοικοδομούντων), των μικροπωλητών και των κατόχων των αδειών άσκησης στάσιμου υπαίθριου εμπορίου και γενικώς των υπευθύνων κατά τον νόμο, επιτηδευματιών κ.λπ.

Άρθρο 8ο - Τρόπος διάθεσης επιτρεπόμενων χώρων χρήσης

Η χρήση των κοινόχρηστων χώρων που βρίσκονται μπροστά από καταστήματα ή στην προβολή τους, παραχωρείται χωρίς δημοπρασία, σύμφωνα με τους όρους της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου με την οποία καθορίζονται οι προς παραχώρηση κοινόχρηστοι χώροι (άρθρο 13 παρ. 10 Β.Δ. 24/9-20/10/1958, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 3 του Ν. 1080/80). Έμπροσθεν νοείται ο χώρος που ορίζεται από τις δύο νοητές παράλληλες γραμμές της επιχείρησης που ξεκινούν από τις πλάγιες πλευρές του. Βάσει της παρ. 10 του αρ. 3 του Ν. 1080/80 σε κοινόχρηστους χώρους οι οποίοι δεν βρίσκονται προ καταστημάτων ή στην προβολή αυτών και των οποίων η χρήση επιτρέπεται εφόσον δεν αναιρείται εξ ολοκλήρου η ιδιότητα του κοινόχρηστου, απαιτείται για την εκμετάλλευση αυτών πάντοτε η διενέργεια δημοπρασίας σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 270/81 και των οικείων διατάξεων του άρθρου 192 του Δ.Κ.Κ.


Στην περίπτωση αυτή το ύψος του τέλους ως προς το ελάχιστο όριο πρώτης προσφοράς, η διάρκεια της παραχώρησης και κάθε άλλη λεπτομέρεια καθορίζονται με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής «περί καθορισμού των όρων διακήρυξης».
Το δημοτικό συμβούλιο μπορεί με απόφασή του να εκμισθώνει, χωρίς δημοπρασία, για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τους τρεις (3) μήνες, θέατρα και κινηματοθέατρα ή άλλους χώρους, για επιστημονικούς και καλλιτεχνικούς σκοπούς, αφού το συμβούλιο εκτιμήσει την ποιότητα των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν (παρ. 2 αρ. 192 του Ν. 3463/2006).


Η χρήση των πλατειών όπου λειτουργούν καφενεία, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια ή παρεμφερείς επιχειρήσεις και καταστήματα, παραχωρείται στα καταστήματα που έχουν πρόσοψη ή προβάλλονται στην πλατεία, εφόσον βέβαια με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έχει επιτραπεί η χρήση τους (άρθρο 13 παρ. 4 Β.Δ. 24/9-20/10/58, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 3 παρ. 4 του Ν. 1080/80). Η τυχόν παρεμβολή δρόμου μεταξύ καταστήματος και πλατείας δεν εμποδίζει την παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου σε κατάστημα το οποίο προβάλλεται στην πλατεία. (ΣτΕ 2875/88 ΔιΔικ 1989 σελ. 79). Εξάλλου τα καταστήματα που έχουν πρόσοψη ή προβάλλονται σε δύο πλατείες, δικαιούνται να κάνουν χρήση κοινόχρηστου χώρου και στις δύο.


Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να επεκτείνεται ο παραχωρούμενος χώρος σε πεζοδρόμιο γειτονικού (παρακείμενου) καταστήματος ή οικίας, χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση αυτού που χρησιμοποιεί ή κατέχει το ακίνητο (άρθρο 13 παρ. 4 Β.Δ. 24/9-20/10/58, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 3, παρ. 4 του Ν. 1080/1980). Σε περίπτωση που η παρακείμενη κατοικία ή το κατάστημα διαθέτει κήπο (ή αυλή), αυτός θεωρείται ότι αποτελεί ενιαίο σύνολο με το κτίσμα.

Άρθρο 9ο - Είδος χρήσης


Οι κοινόχρηστοι χώροι παραχωρούνται για:


την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, ομπρελών κ.λ.π. στοιχείων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.


την τοποθέτηση ψυγείων αναψυκτικών - παγωτών, αυτόματων πωλητών κ.λ.π.


την τοποθέτηση εμπορευμάτων.


την τοποθέτηση οικοδομικών υλικών και την διενέργεια οικοδομικών εργασιών.


τη διοργάνωση εκδηλώσεων προσωρινού χαρακτήρα.


την παραχώρηση θέσης στάθμευσης χρηματαποστολών (Τράπεζες, Οργανισμοί, ΕΛΤΑ κ.λπ.)


τη λειτουργία περιπτέρων.


την άσκηση στάσιμου υπαίθριου εμπορίου.


τη χρήση υπεδάφους π.χ. για τη διέλευση τηλεπικοινωνιακών δικτύων.


λοιπές δραστηριότητες που δεν αντίκεινται στις ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις, καθώς και στις διατάξεις του παρόντος Κανονισμού.





Άρθρο 10ο - Καθορισμός - διευκρινίσεις επί τμημάτων κοινοχρήστων χώρων στους οποίους επιτρέπεται η χρήση

1. Η χρήση των οδών, πλατειών, πεζοδρομίων, πεζόδρομων, στοών, υπεδάφους Κ.λ.π. κοινόχρηστων χώρων, διαρκώς ή πρόσκαιρα, γίνεται σύμφωνα με τους προαναφερόμενους νόμους εφόσον εξασφαλίζεται η ελεύθερη και ανεμπόδιστη διέλευση των πεζών.
2. Διευκρινίσεις για διάφορα τμήματα κοινόχρηστων χώρων των οποίων επιτρέπεται η παραχώρηση της χρήσης:


α. Πλατείες

Η παραχώρηση της χρήσης επιτρέπεται σε πλατείες μέσα στα διοικητικά όρια του Δήμου Νάουσας εφόσον με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έχει επιτραπεί η χρήση τους και έχει προσδιοριστεί ο παραχωρούμενος προς χρήση κοινόχρηστος χώρος.

β. Πεζοδρόμια

Βάσει του αρ. 2 της αρ. 52.907/28-12-2009 (Φ.Ε.Κ. Β' 2621/31-12-2009) Υπουργικής Απόφασης σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους πόλεων και οικισμών, που προορίζονται για την κυκλοφορία πεζών, επιβάλλεται ελεύθερη ζώνη όδευσης πεζών, που χρησιμοποιείται για τη συνεχή, ασφαλή και ανεμπόδιστη κυκλοφορία κάθε κατηγορίας χρηστών, με απαραίτητο ελάχιστο πλάτος 1,50μ. (του κρασπέδου μη συνυπολογιζόμενου) ελεύθερο από κάθε είδους σταθερό ή κινητό εμπόδιο και μέγιστη αποδεκτή εγκάρσια κλίση 2%. Οποιαδήποτε εξυπηρέτηση όπως σήμανση, φύτευση, αστικός εξοπλισμός απαγορεύεται να τοποθετείται εντός της ελεύθερης ζώνης όδευσης πεζών. Στην περίπτωση υφιστάμενων πεζοδρομίων πλάτους μικρότερου από 1,50μ. η ζώνη αυτή καταλαμβάνει όλο το πλάτος του πεζοδρομίου. Πλάτη μικρότερα από 0,70μ. αποφεύγονται ως μη εξυπηρετούντα άτομα σε αναπηρικό αμαξίδιο.


Το απαραίτητο ελάχιστο πλάτος της ελεύθερης ζώνης όδευσης πεζών που ορίζεται το 1.50μ, είναι και η διάσταση που απαιτείται κατ' ελάχιστο για την άνετη διασταύρωση πεζού με χρήστη ή οδηγό αμαξιδίου οιασδήποτε μορφής (αναπηρικό,παιδικό, αγοράς κ.λπ.) ή με μεταφορέα πακέτων.


Εκ των ανωτέρω προκύπτει ότι στα πεζοδρόμια μέσα στα διοικητικά όρια του Δήμου Νάουσας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφαλής και ανεμπόδιστη διέλευση των πεζών και των Α.Μ.Ε.Α., ο ελεύθερος παραχωρούμενος κοινόχρηστος χώρος ορίζεται από το κράσπεδο προς την ρυμοτομική/οικοδομική γραμμή ως κάτωθι (διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση που υπάρχει προκήπιο, αυτό δεν προσμετρείται στο πλάτος του πεζοδρομίου):
1. Σε πεζοδρόμια μικρότερα του 1,50 μέτρου (του κρασπέδου μη συνυπολογιζόμενου), δεν δίνεται καμιά άδεια κατάληψης κοινόχρηστου χώρου.


2. Σε πεζοδρόμια πλάτους μεγαλύτερου του 1,50 μέτρου (του κρασπέδου μη συνυπολογιζόμενου), δίνεται άδεια κατάληψης όλου του υπόλοιπου κοινόχρηστου χώρου.
γ. Πεζόδρομοι

Στους πεζόδρομους της πόλης της Νάουσας θα παραχωρείται προς χρήση κοινόχρηστος χώρος πλάτους μέχρι 2,00 μέτρων από την ρυμοτομική/οικοδομική γραμμή.
Στον ανωτέρω χώρο δεν περιλαμβάνονται οι διαμορφωμένοι χώροι πρασίνου.
Οι παραπάνω ζώνες θα περιορίζονται πλευρικά από την προβολή των ορίων της επιχείρησης.


Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξασφαλίζεται η ασφαλής διέλευση των πεζών και ο χώρος διέλευσης των πεζών να είναι όχι μικρότερος από 2 (δύο) μέτρα.


δ. Παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου σε περίπτερα.


Οι άδειες εκμετάλλευσης περιπτέρου περιλαμβάνουν παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου, με την υποχρέωση καταβολής τέλους χρήσης (υποπαρ. Στ.2 του άρθρου 1 του Ν. 4039/2012), διαστάσεων 1,50μΧ1,70μ (Κ.Υ.Α. Φ.900/12/158489/23.03.06) που είναι και οι διαστάσεις του περιπτέρου.


Παραχωρείται επίσης η χρήση κοινόχρηστου χώρου για τα περίπτερα για την τοποθέτηση ενός (1) ψυγείου αναψυκτικών και ενός (1) ψυγείου παγωτών (αρ. 47, παρ 5 + 6, σελ. 31 της Υγ. Διάταξης Α1 β/8577, ΦΕΚ 526/8- 9-83) για τα οποία και καταβάλλεται τέλος χρήσης κοινοχρήστων χώρων.


Οι διαστάσεις των τοποθετούμενων έξω από τα περίπτερα ψυγείων δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερες των 1,10μ*0,60μ προκειμένου για περίπτερα που βρίσκονται σε κεντρικά σημεία ή 1,35μ*0,60μ αν τα περίπτερα βρίσκονται σε ακραίες συνοικίες ή σε χωριά (ΦΕΚ 526/8-9-83).


Πέραν αυτών και με τον παρόντα κανονισμό δίνεται η δυνατότητα να παραχωρείται επιπλέον κοινόχρηστος χώρος έως και τρία (3) τ.μ. για την τοποθέτηση περιοδικών, τυποποιημένων ειδών διατροφής και παιχνιδιών και με την προϋπόθεση ότι πλησίον του περιπτέρου δεν λειτουργεί κατάστημα πώλησης όμοιων προϊόντων.