Καλώς Ήλθατε

Καλώς Ήλθατε

Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

120.000 πολίτες πληρώνουν το 29,5% των φόρων ύψους 2,7 δισ. ευρώ!

«Βόμβα» στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας βάζει η παραοικονομία, η οποία εκτιμάται ότι φτάνει στα 40 δισ. ευρώ με τα 2/3 αυτής να οφείλονται στην αδήλωτη εργασία.




Είναι ενδεικτικό ότι για τη χρονική περίοδο 1999-2010 η παραοικονομία στην Ελλάδα αγγίζει το 27% του ΑΕΠ, ενώ το 2015 υπολογίζεται ότι ανήλθε περίπου στο 22,4% του ΑΕΠ.


Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται στη μελέτη της διαΝΕΟσις για τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα, η οποία παρουσιάστηκε χθες σε ενημερωτική εκδήλωση του ΣΕΒ με θέμα «Παραοικονομία και φοροδιαφυγή στην Ελλάδα. Η χώρα χρειάζεται λύσεις».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν και παραθέτει η εφημερίδα Τα Νέα, η παραοικονομία ενισχύεται κυρίως από τη χρήση των μετρητών στις συναλλαγές, την αδιαφάνεια των συναλλαγών, την αντίσταση κατά των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η ένταση της φοροδιαφυγής που υπολογίζεται πλέον σε 16 δισ. και η συρρίκνωση της φορολογικής βάσης έχουν ως αποτέλεσμα να επιβαρύνονται υπέρμετρα λίγοι φορολογούμενοι.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, το 1,6% των φορολογουμένων, περίπου 120.000 άτομα, πληρώνει το 29,5% του συνόλου του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων που εισπράττει το κράτος, περίπου 2,7 δισ. ευρώ.

Επίσης με βάση τα ευρήματα της μελέτης, φαίνεται ότι οι άγαμοι φοροδιαφεύγουν λιγότερο σε σύγκριση με τους έγγαμους.