Καλώς Ήλθατε

Καλώς Ήλθατε

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Επίκαιρες προτάσεις Γιάννη Μ. Παπαγιάννη στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη Βέροια που μας αξίζει

Ο Γιάννης Παπαγιάννης, επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, έθεσε στο δημοτικό συμβούλιο Βέροιας ως θέματα εκτός ημερησίας διάταξης σειρά
επειγόντων και μείζονος σημασίας θεμάτων.

 Α. Ζητήθηκε εμπεριστατωμένη και επίσημη ενημέρωση για το εάν και αν ναι πού υπάρχουν στο δίκτυο ύδρευσης αμιαντοσωλήνες καθώς και πότε προγραμματίζεται να αντικατασταθούν ώστε να θωρακιστεί η υγεία των πολιτών. Παράλληλα, κατά τη συγκέντρωση και αποκομιδή των απορριμμάτων που αφορούν επικίνδυνα υλικά εάν γίνεται και με ποιο τρόπο διαχωρισμός και διαφορετική διαχείριση ώστε να προστατεύεται η υγεία των εργαζόμενων καθώς και το περιβάλλον. Η απάντηση αναμένεται….. 

Β. Χρειάζεται σοβαρός προγραμματισμός και άσκηση πολιτικής πίεσης για την έλευση του φυσικού αερίου μέσω αγωγού και δικτύου στο Δήμο Βέροιας. Το φυσικό αέριο μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία ανάπτυξης και οικονομικής προόδου για τους πολίτες και τη Βέροια. Η κατανάλωση φυσικού αερίου δεν πρέπει να αφήσουμε να γίνει έρεισμα για εύκολο πλουτισμό ξένων συμφερόντων, πρέπει να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη για τους πολίτες του Δήμου Βέροιας και του Δήμου Βέροιας ως θεσμού . Οι διαδικασίες πρέπει να είναι ανοικτές και διαφανείς, χωρίς ξαφνικές συναντήσεις εκπροσώπων του Δήμου με αλλοδαπούς επενδυτές και ανακοίνωση αυτών εκ των υστέρων. Επίσης δεν πρέπει να υπάρξει, στα πλαίσια προώθησης του φυσικού αερίου στη Βέροια, επιβάρυνση του προϋπολογισμού του Δήμου, δηλαδή της τσέπης των πολιτών, για την ταμειακή διευκόλυνση των «μελετών» κ.λπ. ιδιωτικών εταιριών.

 Γ. Η κατάσταση στην Πλατεία Ωρολογίου- Ρακτιβάν είναι κατώτερη κάθε περίστασης. Τα πλακάκια σπασμένα εδώ και χρόνια, το συντριβάνι ,για το οποίο ξοδεύτηκαν πολλές χιλιάδες ευρώ, δεν λειτούργησε ποτέ και είναι γεμάτο σκουπίδια, ο φωτισμός ανεπαρκής, με αποτέλεσμα τις νυκτερινές ώρες οι κάτοικοι να αποφεύγουν να τη διασχίσουν. Ζητήσαμε να ληφθούν άμεσα μέτρα και με σοβαρό προγραμματισμό να αποκατασταθούν τα προβλήματα. Θέσαμε παράλληλα την πρόταση να προγραμματίσουμε υπεύθυνα ως Δήμος τη δημιουργία Ρολογιού στην ομώνυμη πλατεία που να αποτελεί σημείο αναφοράς στην πόλη μας και την ιστορία της και παράλληλα πόλο έλξης επισκεπτών. Απάντηση αναμένουμε….. 

Δ. Το τέως Δικαστικό Μέγαρο στην πλατεία Ωρολογίου εγκαταλείφθηκε εδώ και έτη και ρημάζει από την αδιαφορία των αρμοδίων. Αποτελεί ντροπή, ιδίως σε τέτοια κρίσιμη περίοδο, να αφήνουμε τη δημόσια περιουσία να καταστρέφεται αντί να την αξιοποιήσουμε. Καλέσαμε το Δήμο να αναλάβει άμεση πρωτοβουλία και με πιεστικές παραστάσεις στους αρμόδιους των Αθηνών να αξιώσει την παραχώρηση της κυριότητας ή έστω της μακροχρόνιας χρήσης του κτιρίου του τέως Δικαστικού Μεγάρου στο Δήμο Βέροιας. Ο Δήμος έχει ανάγκες και προοπτικές, παράλληλα κάνει δαπάνες για χρήση άλλων ακινήτων, μπορεί όμως να εγκαταστήσει λειτουργικές υπηρεσίες του στο τέως Δικαστικό Μέγαρο ώστε να εξυπηρετεί καλύτερα τους πολίτες και να δώσουμε ζωντάνια στην ευρύτερη περιοχή. 

Ε. Τονίσαμε για άλλη μία φορά, χωρίς όμως να βλέπουμε παράλληλα ανταπόκριση, την κάκιστη κατάσταση του οδοστρώματος στο Δήμο Βέροιας. Ακόμα και στην οδό Βενιζέλου στο κέντρο της πόλης κατάφεραν οι αρμόδιοι να δημιουργήσουν μπαλώματα και ασχήμιες, ταλαιπωρώντας χιλιάδες διερχόμενους οδηγούς καθημερινά. Σε πολλά άλλα σημεία εντός του αστικού κέντρου υπάρχουν ή λακκούβες ή «σαμαράκια» με αποτέλεσμα να έχουμε καταστρέψει τα αυτοκίνητά μας. Ενδεικτικά, αναφέραμε, μεταξύ άλλων περιοχών, και την οδό μεταξύ του Φιλίππειου Γυμνασίου και της Σχολής της Αστυνομίας στο Πανόραμα, η οποία πλέον δεν αποτελεί δρόμο αλλά «ναρκοπέδιο», με εκατοντάδες λακκούβες, μπαλώματα, «σαμαράκια» κ.λπ., εκθέτοντας την περιοχή μας στα μάτια εκατοντάδων ξένων επισκεπτών που φοιτούν στην ανωτέρω Σχολή. 

ΣΤ. Στην περιοχή του Προμηθέα, όπου κατοικούν χιλιάδες συμπολίτες μας, δεν υπάρχει δυνατότητα κοντινού εκκλησιασμού. Στο παρελθόν ο Δήμος είχε αναλάβει πρωτοβουλίες, χωρίς όμως επιτυχία, με ενέργειες οι οποίες περιέπλεξαν την κατάσταση. Τα λάθη του παρελθόντος οφείλει η σημερινή διοίκηση, που αποτελεί συνέχεια της παλιάς, να τα αποκαταστήσει και όχι να υπεκφεύγει παριστάνοντας ότι δεν είναι αρμόδια. Πρέπει να βρεθεί σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη χώρος ανέγερσης Ιερού Ναού και ο Δήμος να αναλάβει τις απαραίτητες χωροταξικές και πολεοδομικές πρωτοβουλίες ώστε να οδηγηθούμε σε θετικό αποτέλεσμα, όχι στο να έχουν κάποιοι δικαιολογίες για την πολιτική ανεπάρκειά τους. 

Ζ. Στη δημοτική οδό που συνδέει τα Παλατίτσια με τη Συκιά υπάρχει σημείο που ήταν για πολλά έτη χαλασμένο και επικίνδυνο. Είχαμε παρέμβει προεκλογικά και οι αρμόδιοι είχαν δείξει ότι θα ανταποκριθούν. Πράγματι φάνηκε αρχικά ότι αποκαταστάθηκε το σημείο του δρόμου στα μέσα του 2014. Μετά όμως από λίγους μήνες διαπιστώσαμε ότι ο δρόμος, αν είναι δυνατόν, ξαναχάλασε. Διαμαρτυρηθήκαμε έντονα για το γεγονός, τονίσαμε ότι δεν μπορεί κανείς να «παίζει» με τα χρήματα των πολιτών και προτείναμε να γίνει σοβαρή μελέτη και να αποκατασταθεί ο δρόμος με τρόπο που να μην ξαναχαλάσει για πολλές δεκαετίες. Άλλως ζητήσαμε να αναζητηθούν οι νόμιμες ευθύνες και όχι κάποιοι απλά να χαριεντίζονται με τους εμπλεκόμενους. Η. Για το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας επαληθεύτηκε η ορθότητα της θέσης του συνδυασμού μας «Δικαίωμα για Νέα Βέροια», που από την πρώτη στιγμή μιλήσαμε για την ανάγκη συνεργασίας του Δήμου Βεροίας με την Αντιπεριφέρεια Ημαθίας. Στόχος μας πρέπει να είναι η μέγιστη και βέλτιστη δυνατή εξυπηρέτηση των αναξιοπαθούντων συμπολιτών μας. Ο άγονος και μικρόψυχος «ανταγωνισμός» φορέων, που επιδιώκουν να διαχειριστούν, ο καθένας για τον εαυτό του, κονδύλια της Ε.Ε. και να «παριστάνουν τον καλό» με τα χρήματα άλλων στους συμπολίτες μας, έχοντας, ενδεχομένως, στο νου τους να εξαργυρώνουν ψηφοθηρικά τις «καλοσύνες» τους, πρέπει να περάσει στην ιστορία αυτού του τόπου. Να κοιτάξουμε το κοινό καλό και να πάψουν κάποιοι τώρα, που βρισκόμαστε- και εξαιτίας τέτοιων συμπεριφορών- σε πολιτικό και οικονομικό τέλμα, τις παλαιοκομματικές «μικρότητες» του παρελθόντος.